followers

05 Ogos 2010

PENGALAMAN TEMUDUGA BAKAL GURU

Macam2 berlaku kat cik arnab sehari dua nih.. penat btul.. fizikal n mental... mana taknya MUSIM TEMUDUGA dah tibaaaaaaaa.... wawa.... hoho.. so, cik arnab telah bertungkus lumus, rumus dan mulus...meniarap dan terlentang membaca buku( unsur hiperbola)... selalu on9 pesbuk sbb nak tny kwn2 yang dah siap temuduga tu.. yela.. mesti la nak tny tips2 or soklan temuduga spot..hehehe... bukan spot car tau..kiki.. ada la sorg dua kwn cik arnab yang baik hati yang amat, bg tau tips2 yg berguna..diorg suh baca pasal NKRA, PIPP, FALSAFAH PENDIDIKAN, ISU2 SEMASA n banyak lg laa.. lau sape2 nak nota yg dah di edit gitau cepat2 b4 cik arnab delete..hehe

So, cik arnab pun terpaksa menggagahkan diri mentelaah isu2 semasa yg ada sekarang... wawa.. subjek yg paling tidak diminati oleh cik arnab.. haha.. mmg malassss sgt nak baca, tapi terpaksa pikir, baca buku macam baca komik ujang..haha.. leh ke gitu.. wawa.. satu lagi pasal soklan insak...cik arnab pergi laa cari kat satu kedai buku yg nama ...tetttt.... ni, dia kata "akak, dah habis laa buku insak tu, org dah bli awal lg.. satu kelate ni dah abeh kak!" ceh.. budak nih.. tarik telinga br tau.. cik arnab tau, ada jer kat lam stor tu, dia je mls nak cr..huhuh.. xperla...so, cik arnab balik dgn perasaan yg hiba dan hampa...

Thanks to my frenz.. fariez rosli sbb dah byk bantu n bg flash contoh soklan insak kat cik arnab.. ianya amat berguna..hehe.. kwn2 cik arnab ramai msg tanya camne interview hari ni.. wah... nak tahu? jeng3...alkisah...taibbbbbb.....



Pagi tadi bgn seawal pukul 5.45 pagi..  selalu jrg tersedar awal.. yela..tidur xlena sgt semalam..hehe..bgn2 trus capai nota, konon boleh la masuk otak..hehe..ibu tersayang buat air nespray kata ibu, boleh bagi bijak skit..hehehe.. bertolak dr umah kira2 kul 7suku la..smpai 10 mint kul 8...dup dap..dup dappp... kuat lak bunyi jantung cik arnab hari ni.. mcm jaguh pecut watson yambek(btul ke x ejaan dia.. entoh!).. jalan menuju ke dewan rase mcm jln menuju ke penjara lak(mcm dah penah rase je cik arnab neh)


Haha.. berpeluh2... smpai kat sana.. org dah ramai dlm dewan.. so cik arnab kena turn group yg ke-2 utk masuk lam dewan exam insak..cuak dowh... muka rasa cam dah pucat n sejuk semacam.. nak terkucil pun ada.. nak termuntah pun ada gak..so, cik arnab pun cakap2 la dgn kwn2 seperjuangan sblum tibanya saat yg ditunggu2.. lepas slesai group pertama, kitaorg pun masuk la.. ms jwb soklan insak tu..huih... mencabr gak la... mana tak nyer.. 135 SOKLAN.. untuk dijawab dlm masa 30 MNT.. haha... mmg la xsempat nk pkr sgt.. sekali bc je trus jwb..


Dah abes jwb soklan insak tu, kami menuju ke bilik temuduga.. huih... rasa mcm jem je kaki nih, usha2 nama cik arnab duk nombor 4.. waaa.. baca pun dah xsempat.. biarkan je.. so, kwn sebelah ada tny 

kawan 1:" eh, awk, per ek nama pengarah pendidikan kelantan?"

cik arnab:" entah la.. lupa.. esok sy igt la kut"

kawan 2: HJ HUSSIN AWANG

cik arnab:.."ok2(haha.. kalau  dia tny mesti aku leh jwb)
.
.


ting...ting...(bunyi loceng yg menandakan calon seterusnya dikehendaki masuk)

cik arnab:"eh, per namer pengarah pendidikan td?"
kawan 1: "HJ AWANG HUSSIN.."
cik arnab:"ok2"

Masuk, bg slm, bg fail n diberi duduk.... fuh!!!... ok, perkenal kan diri anda...nama saya.. bla..bla.. dr upsi bla..bla..bla..mengajar sbg guru ganti..bla..bla..bla..ok.dalam panel 1 tu, ada 2 org penemuduga.. sorg en. kurus, n sorg lg en Gemuk  Gempal

En kurus: maizatul yer,erm..cik ke puan ni??

cik arnab: cik, encik...

En kurus : apesal cik lagi??

cik arnab: (eh. suka ati aku la.. sebok jer)" erm.. xtau la en..

En kurus: ker xder calon lagi?(senyum meleret)

cik arnab: entah la en...(dlm ati.. xsuka dgn soklan ni..next question plizz)

En.kurus: awk ni duk mn?

cik arnab: ***** en.

En.kurus: ok, apa yg awk tau psl dun n parlimen.. bgtau skit..
cik arnab: dun tu kerajaan negeri en, parlimen tu kerajaan pusat en.. 

En.kurus: ok, erm.. siapa presiden pertubuhan umno kelantan?

cik arnab:(alamak! mesti la aku xtau)"erm...........erm.... maaf en, saya xtau"
En.kurus: xtau?.. ok xper, awk duk kat **** kan?? siapa dua org mantan pengarah pendidikan kelantan yang       
               ada kat kawasan awk...

cik arnab:( ya Allah.. aku xtau lg nih.. )" erm.... jap en.. erm... maaf en, saya tak tahu"

En.kurus: xtau jugak?per yg awk tau?

Cik arnab: saya tau pengarah pendidikan kelantan skrg en,,

En.kurus: ah, ok,, sapa?
cik arnab:  "HJ AWANG HUSSIN.."(muka penuh confident bg tau)

En kurus&gemuk: hahaha... awk ni biar benar? nama dia HJ HUSISIN AWANG tau tak???kami pulak 
                       yg kena betulkan tuk awk
.
.

ya Allah....mcmana la aku leh tuka nama ayah dia ngn anak dia... mampus aku kali ni.. kompem kena abes abesan ngn diorg nih... masyarakatttt... 
.
.

En.kurus: awk ni, sy tny isu semasa semua xleh jwb.. per yg awk tau hah??

En.gemuk: awk cuba mengajar.. dlm bi, ajar math.. fraction.. boleh??anggap jer kami ni mcm anak murid 
                 kamu.. 

cik arnab: boleh.. heheh(gugup dowh).. saya bangun yer en..

cik arnab ajar proper n improper fraction.. 

ok.. now, in my hand i got 2 picture.. one picture with a BIG HEAD N SMALL BODY and the other one is SMALL HEAD N BIG BODY.. so what do you think about this picture??? which one is proper and improper?? ok, you? yes3.. correct..this one is proper...

En.gemuk: ok3.. dah.. dah...eh, nape kamu bg contoh gemuk satu n kurus satu??? kamu ni sengaja nak sindir kami ke hah???

cik arnab: eh,, tak en..sy xmaksud gitu.. maafkan saya..

En gemuk: bagila contoh lain..

cik arnab: gelak..then kuar airmata..

En. kurus: hah.. tu nape nangis lak tu

cik arnab: eh, saya tak nangis en, saya gembira...

En.gemuk: nape gembira?

cik arnab: sbb dapat berjumpa dgn en berdua...(waa.. ayat poyo entah dr mn.. biarkan jer)

En kurus: uish..kamu nih.. gembira plak yer..

korang pun mesti pernah kan,, gelak2 plus nervous yg amat, so kuar air mata..kan2?? 

En.kurus: kamu ni.. kalau saya tny isu semasa.. semua xleh jawab.. kalau bg pendapat.. boleh laa..ok la.. 
              terima kasih..

En.gemuk: ok, awk boleh amik fail awk.. erm.. awk ni bagus sebenarnya

cik arnab: (tipu la tu)

En.kurus: tu buku aper kat tgn awk tu

cik arnab: buku nota en...

En kurus:nota per?

cik arnab: nota isu semasa en...

En kurus: alar.. tanya xleh jawab jugak... 

cik arnab: (gulp.. korang best la ckp.. i nebes tau tak)

En.kurus: ok, smentara awk amik ic ni..umah awk kt mn yer?.. ayah awk keja per ?

cik arnab: (eleh,, xnak bg tau)!erm..umah saya kat bla..bla..blaa.... ayah saya keja..bla..bla..bla

cik arnab pun jwb la... huhu... kuar bilik dgn rasa yg sgt hampa sbb xleh jwb per yg ditanya..sedeh weyh... drive balik pun xbermaya... balik umah nanges... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..xnak jadi cikgu!!!!nyesal jadi cikgu..








Related Posts with Thumbnails